KAKO SE BRIJAO BOND, JAMES BOND

Jedan od naših omiljenih filmskih likova je onaj Bonda, Jamesa Bonda. S druge strane smo potpuno slabi na potpuno beskorisne trivije pa smo te dvije ljubavi odlučili spojiti i otkriti vam kako se brijao Bond, James Bond.

Čini se da je prvi Bondov izbor – britva, ako je suditi po knjigama! Što je još zanimljivije riječ je o nekoj jeftinoj sovjetskoj vojnoj britvi. Pa nas ne iznenađuje da MI6 i njie previše oduševljena njegovim izborom. Nije da bi bilo zgodno da se najpoznatiji britanski tajni agent izreže tamo nekom sovjetskom britvom!

S druge strane, Ian Fleming, kaže da je Bondov prvi izbor ipak DE brijač – Hoffritz!

U romanu 007 in New York iz 1963., Fleming piše kako naš James ide u lagani shopping u New Yorku, koji između ostalog, uključuje “Hoffritz on Madison Avenue for one of their heavy, toothed Gillette- type razors, so much better than Gillett’s own product”.

U romanu The Man With The Golden Gun (koji je izašao 1965.), Fleming dodaje i ovo: “He always used a Hoffritz safety razor patterned on the old-fashioned heavy-toothed Gillette type. His American friend Felix Leiter had once bought him one in New York to prove that they were the best, and Bond had stayed with them”.

Ipak, bez obzira na njegove privatne preferencije, naš James se koristio i nekim „službenim“ brijačima. Jer – služba je služba, a družba je družba! Tako je dobri stari Q (inače jedan od naših omiljenih likova iz filmske Bondiane) opremio Bonda u Glodfinegeru (1964.) sa Gillette slimom. A kako je to ipak Q, ovaj Slim osim što se mogao namjestiti od 1 do 9, imao je i neke posebne dodatke.
Zapravo samo jedan. Unutar njega je bio skriven uređaj za praćenje. James je ovdje po mnogima jedini pravi Bond – Sean Connery.

U filmu On Her Majesty’s Secret Service (1969.), ne vidimo Bonda da se brije. Ali zato koristi dršku nekog Gillettovog heavy-toothed brijača kao – bokser! Inače, zanimljivo je da je James ovdje Australac – George Lazenby. Bio je Bond samo jednom i po nama je definitivno najpodcjenjeniji Bond.
Ono što je zanimljivo je da je on zapravo jedini od svih glumaca zapravo najsličniji Bondu – model, sportaš i – vojni instruktor!

Godine 1973. Izlazi Live and Let Die, James je sada Roger Moore a brijač njegova izbora je – Schick injector Type L, a uz njega ide i Schik pjena. U kantici. (Ok… Znamo kako je sada svim wetshaverima pao u očima. Znam. Ali i James je ponekad samo čovjek! ) Nažalost nije tada bilo MEŠTAR kozmetike i nije Bond znao za nas.

U The Man with the Golden Gun (1974) James je i dalje Roger. I tu koristi, zapravo svoj klasični brijač i njegov prvi izbor – Hoffritz! A njega ponovo koristi u još dva filma – Octopussy (1983.) and The Living Daylights (1987.).

Nije onda bilo Meštar sapuna za brijanje

Ali naš James, osim što je po nama pravovjernima zastranio u Live and Let Die (1973.) sa pjenom iz kantice. Zašto pjena za brijanje Bonde, James Bonde!? Ma da, nije onda bilo MEŠTAR sapuna za brijanje. Zastranio je James još najmanje dva puta! Prvi put u filmu View To A Kill (1985.). Istina, ne brije se njime jer ga je Q opremio da služi kao detektor prislušnih uređaja! Po drugi put električni brijač koristi u filmu Die Another Day (2002.). Njime je Pierce Brosnan obrijao svoju podužu bradu, jer je, brižan, bio 14 mjeseci u zatvoru u Sjevernoj Koreji! (A baš su mu mogli ponuditi da se obrije nekom njihovom britvom!)

Da obranim Jamesa (jer nije on zapravo tako loš tip) mislim da je bio prisiljen koristiti električne brijače. Znate ono – pritisak sponzora i te spike!

Posljednji put da smo ga vidjeli da se brije 2012. u filmu Skyfall. Zapravo nije se on brijao nego su njega brijali. Neki kažu da je nakon te scene naglo porasla potražnja za britvama! A o čemu se radi…
Miss Monepenny (Naomie Harris) brije našeg Jamesa (Daniel Craig) britvom! Kažu upućeni da je riječ o Dovo #41, a oni pak službeno kažu da su Jamesu uputili britvu #3580. Zlobnici tvrde da su producenti promijenili britvu, jer je 3580 bila – isuviše oštra! Inače, gospodična Naomi je tri tjedna marljivo učila kako se koristi britva. Neki kažu da i nije baš naučila. S druge strane, nisam ja britvaš pa onda…

Nije Bond, James Bond znao kako lipo mirišu Bagulina, Picigin i Balatura.

Osim britve, u Skyfallu vidimo i drvenu posudu sa pjenom i četku. Nema podataka o tome točno koje proizvode je koristio, ali postoje – pretpostavke. Iz knjiga se zna da James voli miris Floris 89 (spominje se u 3 knjige!) a Floris ima sličnu posudu i sapun. A jedan od njih je upravo u mirisu – 89. Neki kažu da bi mogao biti Geo. F. Trumper, jer ga Ian Fleming volio. A njihov miris Eucris se spominje u romanu On Her Majesty’s Secret Service. Treći sumnjaju na TOBS jer da i on ima slične drvene posude… Nije Bond, James Bond znao kako su dobri mirisi Dalmacije. Nije znao ni kako lipo mirišu Bagulina, Picigin i Balatura. I da je James imao priliku isprobat MEŠTAR losion poslije brijanja, sigurni smo da bi imao još više lijepih žena oko sebe.

I da… Znamo (opet iz knjiga) da James koristi neki Pinaud šampon za kosu. Možda onda koristi i neki njihov AS? Tko će ga znati?! Možda će njegov as iz rukava biti MEŠTAR šampon za kosu, tko će mu znat.

Bilo kako bilo, samo se nadam da zbog pritiska sponzora, James neće pokleknuti i obrijati se nekim super-turbo-extra-mach-power-ball-i-tko-zna-što-još čudom!

Izdrži Jamese!